Работниците от „Терем” излязоха на протест във Варна (СНИМКИ)

/ БГНЕС
Работници от "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест днес заради опасения за източване на дружеството. Повече от 100 служители на завода блокираха за кратко пътя Варна-Белослав.
 
Протестиращите са недоволни от идеята за сливането на "Терем - Флотски арсенал" с "Терем - Овеч" в Провадия, тъй като провадийското дружество има дълг от 2 милиона лева. Опасенията на работниците са, че тези средства ще бъдат платени от "Терем - Флотски арсенал", каза председателят на синдикат "Промяна" във варненското дружество Живко Тузсузов.
 
Той допълни, че има решение на Съвета на директорите на "Терем холдинг" варненското дружество да закупи производствени халета и казарма, като сделката е около 2 млн. лева. Според него с тези две процедури ще стане източване на "Терем - Флотски арсенал".
 

БГНЕС


Тузсузов каза още, че работниците искат от новия съуправител на дружеството Данко Момчилов да обяви какво е икономическото състояние на дружеството. Той каза още, че засега в дружеството има съкращения на пенсионери, които работят в дружеството, но има и много хора, които са напуснали, защото не са доволни от ситуацията.
 
Работниците коментираха, че сегашният управител Георги Стойков управлява много добре дружеството и недоумяват защо се налага компанията да е с двама управители.
Изпълнителният директор на "Терем" ЕАД Иван Досков коментира, че е пристигнал от София, за да се запознае с исканията на работниците. По думите му е нормално първо да бъде уведомено ръководството на холдинга, след което исканията да бъдат коментирани между ръководството "Терем - Флотски арсенал" и холдинга.
 

БГНЕС


Той допълни, че не е стартирала процедура за вливането на "Терем - Овеч" с "Терем - Флотски арсенал". По думите му има подготвителни действия, но окончателно решение не взето. По казуса с халетата Досков обясни, че за него има решение на Министерски съвет от 2014 г.
 
Той каза още, че вторият управител на дружеството е специалист и целия му професионален опит е свързан с кораборемонта. По думите му назначаването на втория управител се налага заради влошените финансови резултати на "Терем - Флотски арсенал".
 

БГНЕС


Вторият управител Данко Момчилов заяви, че дружеството е на загуба над 4 млн. лева през последната година. Той обясни, че са набелязани мерки то да излезе на печалба. Сред тях са преструктуриране му, за да бъде то ефективно. Той каза, че в момента в "Терем - Флотски арсенал" има над 400 души административен и непроизводствен и около 150-180 производствен персонал, което според него е странно. Той обясни, че на много хора работните места могат да бъдат съвместени.
 
За съкращения в дружеството става дума за хора, които са придобили и упражнили правото си на пенсия и от много години продължават да работят в компанията, каза още Момчилов, но уточни, че това ще се разглежда позиция по позиция.
БТА