/ / iStock/Getty Images
"Няма да има проблеми с доставките на торове за земеделските производители", каза във Варна вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Нинова: Не се презапасявайте, има достатъчно олио

Тя уточни, че е разговаряла с ръководството на завода „Агрополихим“, който се намира в Девня, и е получила уверение, че предприятието работи на пълни обороти и може да задоволи вътрешния пазар, дори има остатък за износ.

"Прекъснати или затруднени доставки на торове няма да има, така че земеделците не бива да се притесняват за новата реколта", каза още министърът. Нинова допълни, че от Варна екипът на министерството започва обиколка на страната и срещи с ръководствата на заводи и индустриални предприятия.

Според нея целта на разговорите ще бъде да се идентифицират проблемите на фирмите, продиктувани от пандемията и войната в Украйна, и да се търсят варианти за решения. Държавата застава зад българските предприятия с всички средства, с които е възможно, за да се стабилизира икономиката и да не се освобождават работници, каза Корнелия Нинова.

Министърът съобщи още, че започва активна работа по създаването на индустриална зона край Варна. "Градът има капацитет, прекрасно географско положение и е недопустимо да е без такава зона", посочи Нинова.

Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол (ВИДЕО)

Тя уточни, че идеята е индустриалният парк да бъде изграден на територията на девненските предприятия. "Вече са водени разговори с ръководствата на „Солвей Соди“ и Девня цимент“, които гледат положително на такава възможност", допълни Нинова.

Според нея сега предстои да бъдат създадени работни групи, които ще се заемат с регистрацията на зоната. Министърът допълни, че това не означава, че се отхвърля проектът за създаване на индустриален парк край Аксаково.

"Този вариант също може да бъде реализиран, но идеята се е забавила много през годините, затова се ориентираме към терена с големите компании, които вече работят и произвеждат голяма част от БВП", обобщи Нинова.
БТА