Съдът върна колите в Морската градина
Съдът върна колите в Морската градина / Дарик Варна, архив

XV Състав на Административен съд – Варна, със съдия Евелина Попова, разпореди Общинска полиция безусловно да прекрати предприетите от полицейските служители действия по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите в Салтанат.

С това решение сагата с достъпа на автомобили в Морската градина на Варна продължава, въпреки че на 11.01.2016 г. Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Варна, от 20.07.2015 г.

В мотивите на първоинстанционния съд се казва, че забраната за преминаване и паркиране в Историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата,  а спазването й е безусловно и не зависи нито от волята на административния орган, (в случая кмета на община Варна), нито от тази на гражданите, а за нарушенията са предвидени административни наказания.

Пак в същото решение се казва, че след анализ на начина на трайно ползване, съгласно чл. 9 ал.1 от ЗУТ, експертите са установили, че всички имоти с асфалтово покритие на територията на местност Салтанат, са с начин на трайно ползване „алея“.

Днешното разпореждането на съда ще бъде обжалвано от Община Варна, въпреки че това не спира изпълнението му до произнасяне на по-горната инстанция.  Общинска полиция ще изпълни разпореждането на съда, но ще продължи да осъществява контрол по спазване на забраната по чл. 15, ал. 7 от Закона за движение по пътищата, чл. 31, т.4 от Наредбата за обществения ред.