Сумиста остава в ареста
Сумиста остава в ареста / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд потвърди арестите на Петър Стоянов(Сумиста), на Петър Атмаджов и на търновския бизнесмен Георги Вълев, които бяха арестувани при акция „Килърите – 2”. Тримата са разследвани за две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група.

Пред апелативната инстанция те обжалваха решения на Шуменския окръжен съд, с които им беше отказано изменение на мерките за неотклонение в по-леки. От тримата само Атмаджов не се яви пред съда заради влошено здравословно състояние в резултат на тежки хронични заболявания.

Апелативният съд за пореден път констатира, че няма промяна в обоснованото предположение за участието на Стоянов, Атмаджов и Вълев в престъпленията, за които се разследват. Обвиненията за помагачество и подбудителство за две убийства са тежки и за тях законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен без право на замяна, уточняват от пресслужбата на съда. На това основание беше потвърдено, че всеки един от мъжете може да се опита да се укрие от наказателно преследване.

Освен това хора, които вече са разпитани по досъдебното производство, твърдят, че е оказван натиск върху тях. Според съда ако са на свобода, реална е опасността тримата да се опитат да окажат въздействие върху важни свидетели и с това да осуетят разкриването на истината.

Очаквано най-големи коментари предизвикаха данните за здравословното състояние на Сумиста и на Петър Атмаджов. В материалите по делото се намират заключенията на пет, вече изготвени, съдебно-медицински експертизи, според които бившият спортист може да пребивава в ареста и да се лекува там. В ход е и изготвянето на шеста експертиза с участието на съдебни психиатри.

Стоянов е посещаван всеки ден от лекари, за да му бъде осигурено медикаментозното лечение. Той твърди, че се е поддържал с 8 диазепама на ден, като единствената му цел била да доживее до съдебния процес.

Според съдебната експертиза, изготвена преди близо месец на другия обвиняем Петър Атмаджов, той страда от тежко двустранно заболяване на костите и от множество язви на дванайсетопръстника. Едновременното лечение на двете хронични заболявания било сложно според адвокатите и Атмаджов се нуждаел от настаняване в болнично заведение. Заключението на медиците обаче е, че той може да се лекува в ареста.

Определенията на Апелативният съд във Варна не подлежат на обжалване.