Спасителят Момчил Трандев получи обещаната награда от ВиК
Спасителят Момчил Трандев получи обещаната награда от ВиК / Снимки: Impact Press Group

Спасителят на хората от потопения преди по-малко от месец автобус заради ВиК авария получи обещаната от дружеството парична награда за храбростта си. При инцидента 26-годишният Момичил Трандев от Търговище помогна за спасяването на 17 пътници. Той е първият, който се притече на помощ за изваждането им от автобус на градския транспорт, който бе залят от вода заради спукан водопровод.

Шефът на ВиК Валентин Вълканов връчи официално на младия мъж грамота, почетен знак на дружеството, както и паричната сума от 1000 лева.

Момчил изрази благодарност и сподели, че все още не е мислил за какво точно ще похарчи парите. Спасителят каза, че всички негови приятели и роднини се гордеят с постъпката му, но той самият не се счита за герой. „Още не мога да възприема, че съм направил нещо кой знае какво, защото на мен ми идва отвътре и винаги бих го направил. Всеки един човек трябва да помага”, обясни Момчил.

Младият мъж не се е срещал със спасените от него хора. Той подчерта, че не само той е участвал в акцията и не е извадил сам всички хора от автобуса.

Момчил работи като спасител на басейн в хотел на „Златни пясъци”, но през този сезон единственият инцидент, с който се сблъсквал, е този свързан с аварията.  

Новият стар шеф на дружеството не можа да се ангажира с обещанието, че повече няма да има инциденти, при които трябва да се спасяват хора. Той заяви, че целта на ръководството ще бъде да намали авариите възможно най-много или при такива да бъдат отстранявани възможно най-бързо. „Надяваме се тези водопроводи, които са изградени през времето, да могат да удържат на налягането и на потреблението, което непрекъснато се увеличава.”, каза още Вълканов.