След скандал дядо Кирил взе голямата награда Варна
След скандал дядо Кирил взе голямата награда Варна / снимка: Sofia Photo Agency

Покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил получи посмъртно тазгодишната голяма награда „Варна". Журито за присъждане на приза в областта на културата обоснова своето решение с приноса на митрополита за научноизследователската и духовно-просветна дейност в града и региона. Отличието беше гласувано от местните депутати на тържествено заседание.

Малко преди съветниците да одобрят кандидатурата на дядо Кирил, варненският журналист Спас Спасов се изказа против номинацията. Той подчерта, че има морални и процедурни съображения, за да иска преразглеждане на решението. Според Спасов митрополитът не е творец по смисъла на статута, освен това заслужава прошка, а не награда.

Неговият колега Даниела Стойнова възрази и каза, че не е морално да се организира акция срещу човек, когото вече го няма. Тя коментира още, че владиката е съдействал за възстановяването на редица храмове и манастири в епархията.

Вълчо Друмев – два мандата епархийски съветник по времето на дядо Кирил, посочи, че той е светла личност и като доктор на науките е направил много за тези, които искат да се просветяват. Освен това, митрополитът е бил близо до хората, подчерта Друмев.