Варненската болница „Света Анна” предприе незабавни мерки по закупуване на нови асансьори, след инцидента с едно от двете подемни съоръжения в Терапевтичния блок. Преди дни е обявена обществена поръчка с предмет закупуване на два броя асансьори, чиято прогнозна стойност е 150 000 лева без ДДС, научи Дарик.

Инцидент с асансьор във варненска болница, пострада пациентка

Инцидентът в Терапевтичния блок в лечебното заведение стана на 4 декември следобед. Единият от двата асансьора пропадна, като най-вероятната причина е претоварване на асансьора. Това  е довело до счупване на подемното устройство, тъй като въпреки указващата табела за ползването му от максимум пет души, в момента на аварийната ситуация в кабината са били осем. Няколко човека получиха наранявания, които след предоставена своевременна медицинска помощ от персонала на лечебното заведение, ще бъдат излекувани.

Счупена част е вероятната причина за пропадането на болничния асансьор във Варна

Двата асансьора, обслужващи Терапевтичен блок са в експлоатация от близо 40 години. Поддържани са редовно и притежават сертификати, че са в техническа изправност. Налице са и съответните устройства за измерване на тежестта.

С цел обезпечаване безопасното, нормално, бързо и качествено протичане на работния процес в находящите се в сградата звена като Родилно отделение, отделение „Неонатология”, Клиника „Неврохирургия” и Неврологично отделение, покриващи спешността на цяла Североизточна България, следва да се предприемат незабавни мерки по закупуване и монтиране на два нови асансьора, се отбелязва в обществената поръчка. 

Единият ще е с товароподемност 1 000 кг и ще може да обслужва 13 души. Другият ще е с товароподемност 1 600 кг, като ще може да вози до 21 души едновременно. Договорът за доставка и монтаж на новите подемни устройства ще бъде сключен със софийската "Лифтком" АД.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК