/ БГНЕС, архив
Вече има изпратени смс-и, въпреки че все още колите в центъра не се таксуват
Синята зона във Варна ще заработи на 18 юни, понеделник. Това обяви пред Дарик шефът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Той обясни, че пускането на Синята зона се бави заради метеорологичните условия. 

„Надяваме се времето да е с нас, защото през последните 2-3 дни практически не успяхме да работим както трябва”, изтъкна Иванов.

През първия месец спирането в Синята зона ще се таксува, но няма да се слагат „скоби” на незаплаталите. Неправилно паркиралите обаче ще бъдат санкционирани и вдигани с „паяк”.  

Маркирането за Синя зона продължава с още улици в Гръцката махала

Маркировката, която се полага, е по БДС стандарт. Различава се от тази по магистралите и главните пътища, като е предназначена за 3- и 4-степенна градска мрежа . Ако някъде се изтрие, фирмата изпълнител „Елит” ще я препокрие за негова сметка. 

В момента се кърпят улични дупки в района между булевардите „Сливница” и „Цар Освободител”. Работи се и по разчистване на видимостта към знаците.  

Направени са някои изменения на проекта след жалби на граждани. Най-вече става въпрос за това, че има улици, които не са разрешени за паркиране. По някои от улиците, с цел осигуряване на места за паркиране, ще бъде въведено еднопосочно движение.

 Една от тях е улица  „Дебър”, опсочи шефът на „Общински паркинги и синя зона”. Той обясни, че по ул.”Цар Симеон” ще бъде изградена велоалея и част от паркоместата ще отпаднат. 

За какво и колко ще плащаме в бъдещата Синя зона?

SMS системата вече работи. Само вчера са били получени 15 съобщения, най-вече от жители на други градове, заради разкритите на места знаци за Синя зона. 

„Моят съвет е да не се пускат SMS-и, защото ще бъдат таксувани, но Синята зона все още не работи”, каза шефът на общинското предприятие. 

Съвсем скоро служители на „Общински паркинги и синя зона” ще започнат информационната кампания, с раздаване на брошури и обяснения на място. С въвеждането на Синята зона ще заработи и сайтът varnaparking.bg на „Общински паркинги и синя зона”, който също е вече готов. Мобилното приложение също е тествано и вече работи. 

Според Младен Иванов заявките за абонаменти за Синя зона ще е най-удобно да се подават онлайн.