Шокъровият канал ще замърсява морето и това лято
Шокъровият канал ще замърсява морето и това лято / снимка: Дарик Варна, архив

И тази година ще има проблеми с чистотата на морската вода в района на Офицерския плаж, където миналия сезон там се стичаха фекални води. Въпреки продължителното замърсяване миналото лято, лошата реклама за града и намеренията проблемът да бъде решен, все още нищо не е направено, стана ясно от думите на Андрей Василев, общински съветник и търговски пълномощник на концесионерите на варненските плажове.

В интервю за Дарик той обясни, че общинския бюджет за тази година са заложени 105 000 лева за проектиране на сепаратор или дълбоководно заустване на водите от Шокъровия канал, които се изливат в района. Все още обаче няма обявена обществена поръчка, което се очаква да стане до края на годината, уточни Василев.

50 % от това, което концесионерите плащат като концесионни такси на държавата, се връща обратно в приходната част на общинския бюджет. Два милиона са средствата, които постъпват годишно от морските плажове в бюджета на Варна, разкри общинският съветник.

„Този сепаратор и 500 000 лева да беше, представете си колко по 2 милиона лева са влезли назад във времето. Миналата година с тези два милиона бе осъществен ремонтът на бул."Цар Освоодител" - от бул.„Княз Борис I" до ул.„Отец Паисий". В Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е записано, че тези средства трябва да се изразходват в зоните край морския бряг - за изграждане на инженерна инфраструктура, за брегоукрепване, за осветеление, велопътеки и т.н., изтъкна Андрей Василев.

Морските бани с нов вид до края на месеца

В обновяването на фасадите на Централните морски бани ще бъдат вложени между 400 и 600 хиляди лева. Ремонтите ще продължат до края на май. Сградите няма да бъдат премахнати. Предвижда се обаче след ремонта да има по-добър „контакт на алеята с морето", отбеляза търговският пълномощник на концесионерите.

Варненският плаж няма да остане без кални бани, увери Василев. В проекта за Алея Първа е предвидено изграждане на балнеоцентър след Втора буна, в който ще се предлага балнео и калолечение, както и таласотерапия.

Цените на плажа без промяна

Промяна в цените на услугите по градските плажове не се очаква. Наемането на чадър или шезлонг на варненския плаж ще струва по 5 лева. С два лева по-евтино ще е на плажа в „Аспарухово".

От следващата седмица започва подравняването и почистване на пясъчната ивица. Веднага след това ще бъдат поставени чадърите и обособени зоните за спорт и атракциите.

Нови атракции на плажа няма да има. Уейкборд паркът остава на
Трета буна. Обсъжда се възможността за пускане на яхта за разходки от Първа буна. На плажа в „Аспарухово" пък ще бъдат създадени условия за плажен футбол.

Според Василев плажовете във Варна и „Аспарухово" са подходящи за големи концерти от мащаба на тези, които се правят на "Спирит ъф Бургас" (Spirit of Burgas), но реализирането им е въпрос на организация.