Шефът на варненската полиция се пенсионира на 45 години
Шефът на варненската полиция се пенсионира на 45 години / Дарик Варна, архив

Варненската полиция остана без директор, след като досегашния й шеф Николай Калчев е подал рапорт за пенсиониране. Главният инспектор, който в края на месец април ще навърши 46 години, не е на работа от сряда и напуска системата. Той зае поста преди по-малко от година.

След встъпването си в длъжност преди месец главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че е недоволен от работата на полицията във Варна, която била на последно място по ред показатели.

„Във варненската дирекция на МВР има проблеми. Създала се е благоприятна криминогенна среда. За да си на последно място, очевидно има проблем. Всички тези неща ги знаем - море, курорт, гастрольори, но обективният въпрос е защо тогава в Бургас нещата не са така”, каза тогава в медийно интервю Костов.

След главния секретар на МВР недоволство от разкриваемостта на престъпленията изразиха и от Варненската окръжна прокуратура. Според тяхната статистика повече от половината образувани през 2014 г. досъдебни производства не са стигнали до съда, тъй като извършителите не са били разкрити.

Все още няма яснота кой ще оглави областната дирекция на варненската полиция. Новият началник ще бъде четвъртият за последните три години. Преди Калчев поста заемаха Чавдар Нанков и Тодор Иванов.