Варненската прокуратура недоволна от полицията, разкривала малко престъпления
Варненската прокуратура недоволна от полицията, разкривала малко престъпления / © Дарик Варна

Варненската полиция не разкрива достатъчен брой престъпления и повече от половината образувани през миналата година досъдебни производства не са стигнали до съда, тъй като извършителят не е бил разкрит. Това заявиха от Окръжната прокуратура при представянето на отчета си за 2014 г., от който става ясно, че само за 11 % от наблюдаваните от държавното обвинение дела се внасят обвинителни актове. 30 % от делата се прекратяват, а 59 % се спират.

„Високият процент спрени наказателни производство означава нисък процент разкриваемост,  защото болшинството от спрените дела са заради неразкриване авторството на престъплението. Съотношението между внесени в съда, прекратени и спрени дела е константно през годините и е резултат на множество фактори, основният от които е редуцираната възможност на полицията да разкрива престъпленията. По волята на законодателя в наказателното правораздаването 96 % от делата се водят от разследващи полицаи. Това означава, че 96 % от наказателното производство в неговата досъдебна фаза е отговорност на МВР. Ръстът на разкриваемостта на варненската полиция е спаднал през 2014 г., затова и част от нашите резултати бележат застой. Ако няма дела, които са разкрити, разследвани и приключили – няма как да бъдат внесени в съда“, заяви зам.-окръжният прокурор Радослав Лазаров.

Най-ниска е разкриваемостта на кражбите и измамите. За престъпления против собствеността са били образувани 5781 производства, като само за 544 от тях са внесени обвинителни актове. За престъпления против личността производствата са били 717, като до съда са  стигнали едва 101. Към тази група спадат убийствата и опитите за убийства, всички от които обаче са били разкрити, добави още Лазаров.

Критика към работата на варненската полиция вече отправи и новият главен секретар на МВР Георги Костов. Той упрекна областната дирекция, че е на последно място в страната по ред показатели.

Новообразуваните дела от особен обществен интерес през 2014 г. от Окръжна прокуратура за злоупотреби с еврофондове са 3, за корупционни и финансови престъпления – 6, за незаконен трафик на хора – 12, за наркотици – 1, и нито едно за организирана престъпност.

289 присъди са издадени от всички съдилища във Варненска област по дела, които са се гледали по съкратената процедура, даваща възможност обвиняемите да получат по-леки наказания.

„Съкратеното съдебно следствие от една страна е признание за прокурорската работа и води до по-бързо решаване на делата, но често пострадалите остават недоволни от постановените присъди“, коментира зам.-окръжният прокурор Светлана Данева.