Само БСП гласува „против“ бюджета на Варна
Само БСП гласува „против“ бюджета на Варна / снимка: Дарик Варна, архив

Общинският съвет прие бюджета на Варна за тази година. Парите, с които общинската хазна ще разполага през 2016-а, са в размер на 243,7 млн. лв.

Варна ще харчи 243,7 милиона лева през 2016 г.

„За" бюджета в този му вид и размер гласуваха 39 от съветниците. „Против" бяха четиримата присъстващи от БСП, а с „въздържал се" гласуваха трима - Данаил Папазов („Живот за Варна"), Петър Липчев и Иван Иванов (коалиция „Варна").

„Бюджетът е реалистичен и ни дава възможност да продължим започнатото. За година и половина показахме, че Варна може да се развива с различна скорост. С така приетият бюджет съм убеден, че ще продължим напред с ускорени темпове“, заяви след гласуването кметът Иван Портних.

Като мотив БСП да не подкрепи бюджета председателят на групата Борислав Гуцанов изтъкна, че не е нормално гласуването да се провежда преди да е готов отчетът за миналогодишния бюджет.

„Очакванията през декември бяха, че събираемостта на приходите ще е с 10 % по-малка от заложената – това са много големи цифри. Благодарение на правителството през 2015 г. във Варна бяха вложени много средства и беше компенсирана несъбираемостта - тази година това ще се случи ли? През 2015 г. беше изтеглен и заем – сега ще се тегли ли отново“, попита от трибуната Гуцанов.

Преди него Иван Иванов (коалиция „Варна“) заяви, че има смущаващи неща около очакваните приходи на общината. Той изтъкна, че предвидените постъпления от данъци са над 73 млн. лв, докато изпълнението на това перо в миналогодишния бюджет се очаква да бъде около 67 млн. лв. Иванов изрази съмнения, че бъде изпълнен и обемът на неданъчните приходи, които в бюджет 2016 са 55 млн. лв. Съветникът изтъка също, че се предвижда увеличение от 22 % на средствата за заплати на общинската администрация.

В отговор на критиките зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев цитира данни, че към днешна дата събираемостта на различните данъци е над 95 %, а на имуществените данъци и такса „смет“ е съответно 103 и 110 %. Той определи бюджета като реалистичен, амбициозен и социално ориентиран и добави, че е по-голям от парите, които ще харчат Пловдив и Бургас. Пейчев изтъкна още, че кредитният рейтинг на Варна е като този на държавата.

Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева смята, че бюджетът гарантира финансова стабилност в дългосрочен план.

Същото мнение изрази и Янко Станев, според когото от бюджета „лъха на рационалност и реализъм“. Председателят на групата на „Граждани и експерти и СДС" се обяви за увеличаване на възнагражденията на кметската администрация и коментира, че е срамно в общински фирми да има служители на минималната работна заплата.