/ БГНЕС
22 машини, в това число и роторни снегорини, са налични за поддържането през зимата на автомагистрала „Хемус“, в частта й във Варненска област. Това каза пред Агенция „Фокус“ директорът на Областното пътно управление (ОПУ) инж. Румен Илиев.

Зимна обстановка в голяма част от страната (ВИДЕО)

По думите му в цялата област се поддържат 737 километра републиканска пътна мрежа, в това число и магистралата. За пътищата първи, втори и трети клас са осигурени общо 98 машини, като в това число са включени и четири роторни снегорина.

За тази зима в областта са обособени 14 опорни пункта от подразделението на Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 11 са в обхвата на републиканската пътна мрежа, и 3 - по автомагистрала „Хемус“.

608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна

Инж. Илиев съобщи, че до момента са извършени три проверки за зимното поддържане на пътищата. Включително в четвъртък и петък отново е реализирана инспекция на техниката и на материалите, които са подготвили поддържащите фирми.

За автомагистрала „Хемус“ са осигурени 1650 тона сол, 1000 тона луга и 9 тона химически материали. Това, според директора на ОПУ – Варна, представлява над 100% от изискуемото и предявеното към фирмите. За останалите пътища в областта са подготвени 1890 тона сол, 772 тона пясък, 1520 тона луга и общо 11 тона химически вещества, които ще се ползват при евентуално влошаване на метеорологичните условия.
Агенция "Фокус"