/ БГНЕС, архив
Първоначалните планове за „Южен поток” предвиждаха 4 тръби, но в крайна сметка газопроводът може да представлява и само една тръба, допуска Игор Илингин
Проектът „Южен поток” може да бъде реализиран, въпреки подписването на споразумението за „Турски поток”. Това мнение изрази Игор Илингин,търговски представител на Руската федерация в България. На бизнес форум във Варна той заяви, че за да се реализира проектът, са необходими сигурни гаранции.
 

„Газпром“ заговори за нов вариант на „Южен поток“ от Крим до Варна


Споразумението за „Турски поток” предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Първоначалните планове за „Южен поток” предвиждаха 4 тръби, но в крайна сметка газопроводът може да представлява и само една тръба, допусна Илингин. Той припомни думите на руския президент Путин, че за реализирането на „Южен поток” са необходими „железобетонни юридически гаранции“.

Путин: Знаем, че България иска да се върне към "Южен поток", но трябват железни гаранции


За руските инвеститори няма никакви политически ограничения да влагат парите си в България, увери търговският представител. Той разкри, че руски компании са готови да инвестират в големи проекти тук, в това число и изграждане на пристанищна инфраструктура във Варна.

Два пъти повече самолетни полети от Русия до България ще има това лято, обяви още Игор Илингин. По думите му това ще бъде допълнителен стимул за руските туристи да посетят България. 

Два пъти повече бизнес визи са издадени през 2016 г. от Генералното консулство на Руската федерация във Варна, сравнено с 2015 г., отчете  генералният консул Сергей Лукянчук. Той изтъкна факта, че в България живеят хиляди негови сънародници, а в последните години значително се е увеличил броят на руските притежатели на недвижими имоти тук, особено по Черноморието. 

Обсъжда се въпросът за създаване на фериботна линия между Новоросийск и български морски пристанища. Линията може да заработи най-рано догодина, след реконструкцията на пристанищния терминал в руския град, обясни Лукянчук.

Във Варна Игор Илингин и Сергей Лукянчук взеха участие в бизнес форум на тема „Варна – пристанище на големите възможности”. Във форума се включиха областният управител Тодор Йотов, кметът на морската столица Иван Портних, представители на институции и много бизнесмени. 
По данни за 2015 г. област Варна е на второ място в страната по преки чуждестранни инвестиции. Техният размер е над 1,7 млрд. лева, изтъкна кметът Портних. Той отбеляза, че 85 на сто от чуждестранни инвестиции във Варненско са реализирани само в две общини – Варна и Девня.