Путин: Знаем, че България иска да се върне към Южен поток, но трябват железни гаранции
Путин: Знаем, че България иска да се върне към Южен поток, но трябват железни гаранции / БГНЕС

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции, заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Путин и Ердоган разтопиха ледовете (ВИДЕО)

"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", подчерта Путин.

Руски министър: Не сме получавали предложения от България за „Южен поток"

Реализацията на проекта Турски поток за доставка на газ за Турция не подлежи на съмнение, тя може да започне в скоро време, заяви руският държавен глава на пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Отначало гледахме на Турски поток дори не като на алтернатива на Южен поток, а като възможност за разширяване на сътрудничеството в газовата сфера и с Турция, и с Европа. Една част от Турски поток беше предвидена изключително за вътрешните потребители в Турция във връзка с нарастващата потребност и растежа на икономиката на страната. Днес говорихме за това, тази част въобще не подлежи на никакво съмнение, тя може да започне да се реализира в съвсем скоро време", изтъкна руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин и Борисов обсъдиха по телефона енергийните проекти

"Газпром" вече е започнал преговори с турската страна по реализацията на Турски поток, уточни руският министър на енергетиката Александър Новак. По думите му двамата президенти не са обсъждали въпроса за отстъпка от цената на газа при реализирането на Турски поток.

Русия е на кръстопът между Южен и Турски поток

Строителството на първия участък от газопровода може да приключи през втората половина на 2019 година, каза той, подчертавайки, че без европейски гаранции може да става въпрос за изграждането само на една тръба от Турски поток.

Пред журналистите в Санкт Петербург Путин посочи, че турското правителство е взело политически решения по проектите АЕЦ Аккую и газопровода Турски поток.

Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток, отбеляза турският президент Ердоган след срещата си с руския си колега. Той увери, че страната му възнамерява да достигне годишен стокообмен с Русия от 100 милиарда долара.

Ердоган и Путин се срещат в Санкт Петербург

Русия възнамерява поетапно да отменя ограниченията спрямо турските компании, допълни Путин.

Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети, изтъкна руският държавен глава.
Той отбеляза, че очаква трудна работа за съживяване на икономическото сътрудничество с Турция. "Процесът е започнал, но ще отнеме известно време", подчерта Путин, цитиран от АФП.

Източник: БТА