Роми окупираха болница, искат линч за лекар
Роми окупираха болница, искат линч за лекар / netinfo
Около 40 роми се събраха пред болница „Света Анна”, за да протестират заради смъртта на техен близък. Според тях дежурният лекар в Спешния център е отказал помощ на 37-годишният Васил Атанасов, който е починал по-късно от инфаркт.

Мъжът е бил докаран от близкото село Игнатиево в неделя около 23 часа с кола на негови роднини. Д-р Стефан Рахнев, който е бил на смяна, го е изгонил от кабинета без да го прегледа, твърди съпругата на починалия Мария. Лекарят им казал да отидат в Спешния център на болница „Св. Марина”. В колата Васил и загубил съзнание и починал, след като бил приет минути след полунощ в другата болница. В смъртния акт е записано “внезапна сърдечна смърт”.

Д-р Рахнев отрече да е отказвал медицинска помощ и заяви, че не познава близките на починалия, които са били с него в Спешното отделение във фаталната нощ. Той се закани да съди жената на Васил за клевета. Зам.-шефът на болницата д-р Асен Станчев заяви, че персоналът е казал на ромите да изчакат реда си, тъй като в момента са имали няколко тежки случая с пострадали от катастрофи. Никой от тримата дежурните лекари не е давал указания да отидат в друга болница. Пренасочването е можело да стане само след предварителен преглед и със специализиран медицински транспорт. Спешните пациенти със сърдечни проблеми се прехвърлят в „Св. Марина”, допълни още д-р Станчев.

Починалият Васил Атанасов има две деца – момиче на 15 г. и момче на 13 г. Неговата вдовица ще съди за тяхната издръжка дежурния лекар д-р Рахнев. Ромите се заканиха да го линчуват и да взривят болницата, ако той не бъде уволнен. По време на протеста те бяха охранявани от близо 20 полицаи.

Репортаж от него може да чуете в звуковия файл.