Риголето на оперна сцена
Риголето на оперна сцена / netinfo

Шедьовърът на Джузепе Верди «Риголето», с гост-диригент Станислав Ушев, режисьор Кузман Попов, ще бъде игран тази вечер, в рамките на ХV Коледен музикален фестивал.

В ролята на Риголето публиката ще има удоволствието да се наслади на изкуството на един от талантливите български баритони Пламен Димитров - една от коронните му роли, подплатена с вокална прецизност и широк драматичен диапазон. Младият солист на Държавна опера Варна, който е желан гост в Софийска опера и балет, както и в престижни оперни театри в Европа, Япония и другаде, само през последните няколко месеца защити с блестящи дебюти и знаковите баритонови партии на Жерар в „Андре Шение” от Умберто Джордано и Яго в „Отело” на Джузепе Верди.  

В ролята на безнравствения Херцог ще се представи друг млад солист на Варненската опера Валерий Георгиев, който също подготвя роля след роля от теноровия репертоар. Заедно с Пламен Димитров през ноември дебютира успешно в ролята на Андре Шение от едноименната опера на У. Джордано. Аплодираме го още като Алфред от „Травиата”, Херцога от „Риголето”, Неморино от „Любовен еликсир”, Манрико от „Трубадур”, Туридо от „Селска чест”, Граф Ори в „Граф Ори”, Фентон от „Фалстаф”, Канио от „Палячи” на Леонкавало, Граф Данило от „Веселата вдовица” и др. 

Дъщерята на Риголето Джилда ще представи солистката на Държавна опера Варна Ирина Жекова, която редовно участва в спектакли и на Софийска опера и балет, има също своите успехи на сцени извън България. Още на великолепния дебют на младото сопрано в ролята на Джилда на XI Коледен музикален фестивал преди 4 години във Варна пролича, че това ще стане една от коронните й роли. Оттогава досега Ирина Жекова така ярко обогати образа на нежната и сякаш беззащитна, но същевременно силна с любовта си, девойка, че интерпретацията й във вокално и артистично отношение създава усещането за съвършенство.

В останалите роли ще видим Евгений Станимиров (Спарафучил), Силвия Ангелова (Мадалена), Гео Чобанов (Монтероне), Георги Койчев (Маруло), Даниела Рабчева (Джована) и др.