Работодатели се крият от проверяващи
Работодатели се крият от проверяващи / netinfo
Работодателите често се крият при проверки и пращат длъжностни лица без правомощия да ги представят. Най-често това се случва с фирми, регистрирани в други градове, но осъществяващи търговска дейност във Варненска област, оплака се шефът на инспекцията по труда Иван Иванов. Той посочи като пример наемател на плажен бар в Шкорпиловци, който за втора поредна година отказва да се срещне с инспекторите и да им предостави договорите на работниците. Заради спазването на определените от закона срокове при налагане на санкции заведението е работило цяло лято и ще бъде затворено в края на август, защото му изтича договора.

9 случая на работодатели, наели непълнолетни без необходимите разрешителни, са установени при проверки през лятото. Те са предадени на прокуратурата, тъй като нарушителите подлежат на съдебна отговорност. Повечето незаконно наети непълнолетни са работили в ресторанти. 1 200 разрешителни за ученици са издадени през лятото.

Откритите нарушения на трудовото законодателство през летните месеци са 1 887. Случаите на наемане на работници без трудови договори са 29. 89 акта са съставени на работодатели от туристическия бранш.

Масирани проверки в строителството и търговията започват трудовите инспектори от следващия месец. Те ще бъдат част от европейска кампания. Във Варна ще бъдат проверени 80 строителни и 40 търговски обекти, като ще се обхванати и големите вериги с международно участие.