Пътна полиция успокоява: Срок за газовите уредби няма
Пътна полиция успокоява: Срок за газовите уредби няма / Дарик Варна, архив

Новите изисквания, които влизат в сила след 2 март 2014 година с Наредбата за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства на Министерството на транспорта касаят само гражданите, които тепърва ще оборудват автомобилите си с газова уредба след тази дата. Това информират от Пътна полиция-Варна. От там уверяват, че няма поставен срок за извършване на промяна в данните в свидетелството за регистрация на превозното средство.

Както е известно, съгласно досега действащата Наредба № I-45/2000 г., при промяна на техническите характеристики на пътно-превозно средство, се извършва промяна в регистрацията на базата на посочените необходими документи, които собственикът представя. От миналата година прегледът на газова уредба е част от годишния технически преглед на превозното средство. И в момента всеки собственик на МПС с газова уредба може да се яви в пунктовете на пътна полиция и след представяне на паспорт, протокол или други документи, удостоверяващи монтажа на уредбата, да поиска промяна в регистрацията.

На гражданите, монтирали газови уредби на автомобилите си преди 2 март 2014 година, не се налага подмяна на свидетелството за регистрация на МПС. Те няма да бъдат санкционирани от органите на Пътна полиция за направено изменение в конструкцията на превозното средство. Гражданите, на които не е отразена газовата уредба в талона за регистрация на превозното средство да съхраняват документите за монтажа на уредбата и при извършване на последваща пререгистрация на автомобила да ги предоставят за отразяване в талона.

Проверката на монтирана газова уредба е част от проверката на цялото МПС по време на периодичния технически преглед.

В отделите на "Пътна полиция" е създадена необходимата организация за обслужването на гражданите.