Пуснаха под домашен арест заподозрения за убийството на бизнесмена Борислав Енев
Пуснаха под домашен арест заподозрения за убийството на бизнесмена Борислав Енев / снимка: Варненски окръжен съд

Варненският окръжен съд реши да пусне под домашен арест Димо Стоянов, обвиняем за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев.  Според магистратите силно разколебано е предположението, че 26-годишният мъж е убиецът на вуйчо си. Затова съдът реши да промени мярката "задържане под стража" в "домашен арест".

Обезобразеното тяло на бизнесмена беше открито на 8 ноември в дома му в Аксаково, затрупано от счупено витражно стъкло и с огнестрелна рана в тила му. Първите следствени действия насочиха разследващите към племенника му Димо Стоянов, който е бил последният, с когото бизнесменът е разговарял в дома си. Младият мъж е в ареста от 12 ноември.

Три месеца и половина след началото на следствените действия съдът смята, че събраните нови доказателства силно разколебават първоначалното предположение, че Димо е съпричастен към убийството. В резултатите от физикохимичната експертиза, изследвала дрехите и обувките на обвиняемия, например няма следи от нитроцелулоза. Такива липсват и от ръцете на Димо, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.

Според съда "домашният арест" ще ограничи възможностите на обвиняемия да се придвижва свободно или да извърши престъпление. Магистратите се съобразиха и с влошеното здраве на младия мъж.

Днешното решение на Окръжния съд подлежи на контрол пред Варненския апелативен съд на 5 март. Дотогава Стоянов ще остане в ареста.