/ archaeo.museumvarna.com
Представленията на аудиовизуалния спектакъл “Легенди от Аладжа манастир” ще започнат от юни. Това информират от Регионалния исторически музей във Варна. 

Представления в Аладжа манастир ще има всяка неделя от 21,00 часа,  като желаещите да го посетят в друг ден от седмицата могат да направят предварителна заявка 3-4 дни по-рано. Заявката за извънредни спектакли ще важи само за групи от над 40 човека. 

Вечерните представления на уникалния аудиовизуален спектакъл “Легенди от Аладжа манастир” се предлагат от  няколко години. Спектакълът е носител на наградата на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация «Културна атракция на 2010 г.».
В хронологична последователност са проследени зараждането на живота на планетата Земя преди милиард години, древното Сарматско море, покривало преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, запалването на огъня от първите хора, съкровищата на Варненския халколитен некропол и раждането на европейската цивилизация, култовите ритуали на гетските племена, основаването на античния Одесос от гръцките мореплаватели, римския период, създаването на българската държава и покръстването на българите. Основно място в спектакъла е отделено на основаването, възхода и гибелта на средновековния скален манастир край Варна. Финалната поанта, на фона на Исусовата молитва, е символ на Възкресението на средновековния скален манастир и непреходността на човешките и християнски ценности.

Наред със светлинните и звукови ефекти върху скалния масив, в който е изграден Аладжа манастир се проектират филмови импресии заснети по мотиви от легендите, което като творческо решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

Постановката на спектакъла е дело на режисьорът Николай Йотов, сценарият е на Валери Кинов – дългогодишен уредник на музея и национален паметник на  културата “Аладжа манастир”, а музиката е на композитора Георги Андреев.