Проучване сред деца установи: Всяко трето се вози в колата без колан
Проучване сред деца установи: Всяко трето се вози в колата без колан / netinfo

Анкета с 14 000 деца между 7 и 11 години показва, че около 90 % от родителите им на предната седалка слагат колан. 80 % от децата се возят на задната седалка в автомобила, а 20 % отпред. Само 40 % сядат на повдигаща седалка и 63 % поставят колан, показват резултатите от проучването, направено като част от кампанията „С предпазен колан на задната седалка".

Инициативата е на „Солвей Соди" и се провежда с подкрепата на Община Варна, Регионално управление на образованието - Варна, ОД на МВР - Варна, БЧК - Варна, и в партньорство с институции и фирми от Варна и региона. Сред партньорите е и Дарик радио.

Проучването сред малчуганите установи и тенденция - колкото по-големи стават децата, толкова по-малко от тях закопчават колана и сядат на повдигаща седалка.

Учат варненски ученици как се слага правилно предпазен колан

Главната цел е осъзнаване на необходимостта от поставяне на коланите, което бе постигнато чрез образователна кампания: обучени бяха близо 14 000 деца от първи до четвърти клас от 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Това стана с участието на 230 доброволци, презентатори и координатори. Раздадени бяха 15 000 тениски. 70 000 картички бяха отпечатани, голяма част от тях са вече раздадени.

Беше проведена информационна кампания с цел да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем - липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. Това се осъществява с помощта на медиите и социалните мрежи. Други средства за пропагандиране на инициативата са радио-клипове, видео-екрани, плакати и билбордове.

„Разбирам защо именно Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица 2017. Когато във Варна се започне нещо в името на децата, огромен брой сърцати хора са готови да помогнат с идеи, време, страст и ресурси. Такива са всички институции, компании, асоциации и хора, които се включиха в инициативата за безопасност на децата в автомобила. Вярваме, че нещата не приключват дотук. Разчитаме на родителите да продължат започнатото. Разчитаме и на малките инспектори по коланите - децата, че и занапред, преди да потегли автомобилът, ще проверяват дали всички пътници са с поставени колани. Ние също не спираме дотук. Имаме нови идеи. С помощта на други организации бихме могли да разширим кампанията и в други градове на България", заяви Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди", по време на заключителната за кампанията пресконференция.

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo

На брифинга присъстваха Стоян Пасев, областен управител на Варна, Христо Иванов, зам.-кмет на Варна, гл. инспектор Петко Камбуров, началник Пътна полиция ОД на МВР- Варна, Венелин Радев, старши експерт в Регионално управление на образованието - Варна, Илия Раев, председател на Управителния съвет на БЧК - Варна,

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo

Успехът на кампанията беше отбелязан с гала концерт снощи в Двореца на културата и спорта. Близо 4000 от преминалите обучение деца и техните родители се радваха на изпълненията на Криско, Дара, Теди Генев и Танцов ансамбъл „Девня".

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo

Изненада поднесе автомобилният състезател Павел Лефтеров, който заедно с Мис „България" Габриела Кирова се превъртя в автомобил тренажор, за да покаже колко е важно в колата да се поставя колан.

Проучване сред деца установи Всяко трето се вози в колата без колан
netinfo