Проучване сочи: 5 хиляди варненчета се друсат с хероин
Проучване сочи: 5 хиляди варненчета се друсат с хероин / netinfo
Между 4 и 5 хиляди деца във Варна употребяват хероин. Това разкри д-р Цветелина Дончева, ръководител на Центъра за психично здраве във Варна по повод Международния ден за борба със злоупотребата на наркотици.

Данните са от последното проучване на превантивно-информационния център. Според проучването, средната възраст при първа употреба на хероин е около 17 години. Доста по-рано младите започват да ексериментират с по-лека дрога като марихуана и амфетамини, посочи д-р Дончева. Според специалиста по борба с наркоманиите е трудно е да се каже колко е точната бройка на употребяващите хероин, тъй като не всички прибягват до лечение.

За последните 5 години, от както в Центъра за психично здраве във Варна работят по метадонова програма, от там са минали над 350 зависими от хероин. 35 от тях са отказали окончателно опасната дрога, похвали се д-р Дончева.

От старта на програмата сред наркозависимите са се оформили над 10 семейни двойки, а на бял свят са се появили 15 “метадонови” бебета. Една от майките дори има две деца, родени през последните 4 години, откакто е пациент в Центъра за психично здраве. Седем от лекуващите се на метадон пък са започнали работа със съдействието на Бюрото по труда.

До есента трябва да бъде изготвена 3-годишна Стратегия за борба срещи наркоманиите. До това решение се е стигнало на вчерашното заседание на Областния съвет по наркотичните вещества, обяви зам.-кметът по здравеопазване доц.Христо Бозов. Стратегията трябва да бъде внесена за разглеждане в Общинския съвет най-късно през откромври.