Програмата за новия сезон в театъра и операта
Програмата за новия сезон в театъра и операта / Дарик Варна

„Страсти под брястовете" на американския драматург Юджийн О`Нийл, носител на Нобелова награда за литература, е първото премиерно заглавие за 2011 г., което Драматичен театър „Стоян Бъчваров" ще поднесе на своята публика на 21 януари от 18.00 ч. на сцена Филиал. Трактовката е дело на режисьора Димитър Стоянов, поставял на варненска сцена „Рибарски свади", „Д-р", „Човекоядката" и др, съобщават от Театрално-музикален продуцентски център/ТМПЦ/ Варна.

Сюжетът на „Страсти под брястовете" драматично преплита страстта към земята с любовните взаимоотношения между героите, за да доведе до убийството на едно дете. Главните образи пресъздават Михаил Мутафов (Кейбът), Веселина Михалкова (Абби) и Стоян Радев (Ибън), в останалите роли ще видим Пламен Димитров, Васил Читанов, Христо Христов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева. Хореограф е Таня Венцеславова.

В театралната програма за януари са включени още представленията на „Големанов" от Ст. Л. Костов, постановка на Александър Илинденов (13 и 27 януари, Основна сцена); ,„Дамски шивач" от Жорж Фейдо, постановка на Румен Велев (19 януари, сцена Филиал); мюзикълът „Бремен" от Александър Владигеров, постановка на Стоян Радев Ге. К. (28 януари, сцена Филиал) и „Службогонци" от Иван Вазов, постановка на Пламен Панев (31 януари, сцена Филиал).

Държавна опера Варна дава приоритет през първия месец от Новата година на спектаклите за младата публика:"Мечо Пух" - детски мюзикъл по текст и музика на Александър Йосифов (19 януари); „Пепеляшка" - балет по музика на Сергей Прокофиев (21 януари); „Мама Миа" - мюзикъл по хитовете на АББА (28 януари).

Поради големия интерес към Оперетната гала, състояла се в рамките на XI Kоледен музикален фестивал, спектакълът ще бъде повторен на 24 януари от 19.00 ч. Следва операта „Риголето" със солистите Арсений Арсов, Венцеслав Анастасов и Ирина Жекова, диригент Борислав Иванов, режисьор Кузман Попов (26 януари). Месецът завършва с най-популярната Вердиева опера „Травиата", в която образът на Виолета Валери ще пресъздаде Станислава Иванова, носителка на българския музикален „Оскар" - „Кристална лира" 2010 в категорията „Оперно и оперетно изкуство". Диригент Борислав Иванов, режисьор Александър Текелиев (31 януари).

Двете нови имена, които от 1 януари 2011 г. влизат в състава на ТМПЦ са младата драматична актриса Гергана Плетньова и колоратурното сопрано Ирина Жекова.

Утвърдените в практиката промоционални пакети, които досега предлагаше само Държавна опера Варна, са вече част от мениджърската политика и на Драматичен театър „Стоян Бъчваров". Пакет ФАМИЛИЯ ТЕАТЪР за четирима е с обща стойност 24 лв. При покупка на билети за 2 постановки на стойност 24 лв, получавате трета безплатно. Билетите за премиерни представления са по 10 и 15 лв., а за камерни представления - по 15 лв. Представленията на Основна сцена и сцена Филиал са с вход 10 и 12 лв., за студенти, ученици и пенсионери - 6, 8 и 10 лв.

Цените за операта са следните:

Първи пояс (VIP места) - 30 лв.
Втори пояс - 20 лв.
Трети пояс - 10 лв.

Отстъпки се правят по договаряне при колективни посещения в зависимост от спектакъла и местата в залата. При колективни посещения на ученици билетите са по 5 лв. За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Музикално-образователните концерти са на цена 4 лв. Пакет ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима е с обща цена 20 лв.