Проф. Кр. Иванов: Св. Марина е успешна болница, но право на министъра е да взема решения за рокади
Проф. Кр. Иванов: Св. Марина е успешна болница, но право на министъра е да взема решения за рокади / МУ Варна

"Варненската университетска болница „Св. Марина“ е еднолично акционерно дружество. Права на управление има еднолично министърът на здравеопазването. От него зависи решението дали да има промени в ръководството й", заяви по повод планираните рокади в няколко болници проф. д-р Красимир Иванов – председател на Борда на директорите в лечебното заведение. В началото на март ресорният министър д-р Петър Москов обяви пред депутатите от здравната комисия, че шефовете на три големи болници у нас, между които и Терапията, ще бъдат сменени заради финансови загуби в размер на 1 млн. лв. общо. Паричният ресурс на трите лечебни заведения е бил концентриран само в една банка. Става дума за КТБ, в която болниците са държали 25 на сто от авоарите си в разрез с нормативни актове на финансовото министерство.

„Св. Марина“ е една успешно развиваща се болница, която е основен стълб на здравеопазването в Североизточна България. Тя функционира нормално, снабдена е с модерна апаратура. Заплатите на 1800 души персонал се изплащат редовно. Каквото и да е решението на министъра, болницата ще продължи да изпълнява задълженията си“, коментира проф. Иванов, който уточни, че през 2014 година през Терапията са преминали над 55 хиляди пациенти.

След първоначално възникналото напрежение след обявеното намерение на д-р Москов за рокади в ръководството на „Св. Марина“, то беше туширано за известно време. Миналата неделя обаче, в ефира на Нова телевизия, министърът отново заяви намерението си да смени болничните шефове. Той беше категоричен, че това ще стане и дори изрази готовност да подаде оставка, ако не му бъде позволено да извърши промените.

Проф. д-р Красимир Иванов е ректор на Медицинския университет във Варна от 2012 година и е председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна.  Десет години последователно изпълнява длъжността Изпълнителен директор на университетската болница, след което през 2010 г. става председател на Борда на директорите. Той е един от основните поддръжници на Чавдар Трифонов, който вече обяви, че отново ще се кандидатира за кмет на Варна, най-вероятно с подкрепата на Реформаторския блок.