Проектират новата Съдебна палата във Варна
Проектират новата Съдебна палата във Варна / netinfo
В края на февруари догодина ще бъде направена първата копка на новата сграда на Съдебната палата във Варна. Това заяви в морската столица министърът на правосъдието Меглена Тачева, която присъства на подписването на споразумение за сътрудничество между Варненския апелативен съд и Върховния областен съд Нюрнберг.

Проектирането на сградата на съдебната институция върви с много добри темпове и в бюджет 2008 има отделени средства за целта, увери Тачева. Тя заяви, че все още има проблем с усвояването и контрола на пари от Еврофондове в сферата на правосъдието. По мнение на министъра, работата в тази област ще продължи вече начертаната стратегия 2008 - 2013. Очаква се от Отворено общество независим оценител да направи равносметка на вече постигнатото, за да се види къде има напредък и пропуски и в каква посока да продължат реформите. По думите на министъра, се водят консултации за изработване на нов Наказателен кодекс в пакет със Закон за изпълнения на наказанията.

Меглена Тачева призна, че в управляваното от нея ведомство съществуват проблеми с корупцията и призова гражданите, които имат конкретна информация за такава, да подават своевременно сигнали и те да бъдат проверявани.