Продължава да се бави пречиствателната станция към Тубдиспансера
Продължава да се бави пречиствателната станция към Тубдиспансера / Дарик Варна, архив

 

Членовете на общинската комисия по здравеопазване направиха пореден опит за разрешаване на сагата с изграждането на пречиствателна станция към Тубдиспансера. Този проблем е познат още от 2006-та година и все още не е намерил своето решение.

Съветниците отново гласуваха в подкрепа изграждането на подобен обект на днешно заседание. Преди да дадат гласа си обаче преминаха през бурно обсъждане на проблема, в което взеха участие и присъстващите представители на протестиращите.

Обстановката в залата разгорещиха данните от проверката на РИОСВ-Варна, които представи шефката на общинската дирекция „Социални дейности и здравно развитие” Станка Маринчева. Според протокола от 14-ти март 2013 година няма превишаване на допустимите показатели за отделните вещества и опасност от биологично замърсяване. Предишният протокол обаче сочи точно обратното. Това е причината и на дружеството да е  наложена санкция в размер на 327 лева месечно. Новите контролни резултати са причина за отмяна на глобата, посочи Маринчева.

Изнесената информация предизвика явното недоволство на Ивайло Бояджиев от „Промяна за Варна”, който се изявява като един от най-яростните привърженици на изграждането на пречиствателна станция. Той бе категоричен, че информацията не е вярна и час по-скоро трябва да бъдат взети мерки.

Още през 2006-та година Общинският съвет гласува строителството на станцията, както и средства в размер на 168 хил. лева. През същата година е изготвен проект и договор, съгласно който трябва да се платят 50% от сумата за строителството, а след завършването му - остатъкът.  Идеята е станцията да бъде на спирка "Амонал" в землището на с. Звездица. Договорни отношения са сключени с фирма „Еко Дагомед”, която Бояджиев определи като „имагинерна”. По думите на Маринчева обаче фирмата продължава да съществува и към момента. Тя изрази несъгласие с мнението на общинския съветник , че първоначално приведените пари са изчезнали.

През годините процедурата се забавя, тъй като земята, предвидена за съоръжението, попада в държавния горски фонд и трябва да бъде деактувана. Проблем се оказват и нарушения установени при одит, които са извършени от досегашния управител д-р Генов. Той е използвал останалата част от парите за заплати.

Тепърва ще се изяснява дали общинското дружество може да продължи да работи с „Еко Дагомед”, каза още Маринчева.

Неяснотата около оползотворянването на средства подразни допълнително присъстващите граждани, които хвърлиха обвинения върху комисията, че е проявила немърливост и не е потърсила отговорност.

В крайна сметка председателят на Общинския съвет Николай Апостолов успокои обстановката. Той заяви, че общинските съветници са свършили работата си. Той добави, че има данни за нарушения от страна на дружеството и цялата информация в най-скоро време ще бъде представена на прокуратурата.