Преглеждат безплатно за глаукома
Преглеждат безплатно за глаукома / sxc.hu, архив

Безплатни медицински прегледи за глаукома започват от днес в Специализираната болница по очни болeсти във Варна. Поводът е световната седмица на това коварно и безсимптомно заболяване. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 052/ 634901, съобщават от лечебното заведение.

Екипът на Очната болница е разработил специална скринингова програма за прегледи, базирана на европейските и световни стандарти. Освен традиционното измерване на вътреочно налягане и оглед на диска на зрителния нерв (очното дъно), профилактичният скринингов преглед ще включва и измерване на роговичната дебелина. Благодарение на това всички изследвани, които в момента нямат признаци на глаукома, ще знаят имат ли отклонения от стандарната дебелина на роговицата или не.

Глаукомата е заболяване, чиято честота се увеличава с възрастта и има доказана наследственост. Профилактичните прегледи са препоръчителни за хора над 40-годишна възраст особено ако имат роднини с глаукома. За пациентите с вече поставена диагноза в Очна болница във Варна ежедневно работят специалисти по договор със Здравната каса, като при тежки случаи има възможности за стационарно денонощно проследяване, лазерно и оперативно лечение, което е безплатно за здравноосигурените пациентите.

Глаукомата е безсимптомно заболяване, което води до прогресивно и необратимо увреждане на зрителния нерв и в крайна сметка до слепота. Пациентите с най-често срещаната форма на глаукома – първичната откритоъгълна, нямат никакви оплаквания. Ето защо за откриването на това заболяване най-важни са профилактичните прегледи, изтъкват от здравното заведение.