Предлагат Григор Димитров за Почетен гражданин на Варна
Предлагат Григор Димитров за Почетен гражданин на Варна / Gulliver/Getty Images

Българският тенесист Григор Димитров да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна" предлагат от тенис клуб "Черно море Елит". Макар че не е варненец, спортистът е състезател на клуба, стана ясно на общественото обсъждане на номинациите за престижната награда. Димитров е в топ 10 на световния тенис елит. Има шампионски титли и множество спечелени турнири.

Освен него, за почетни граждани на Варна са предложени маестро Емил Димитров - един от основателите на Международния балетен конкурс, футболистът Божил Колев, часовникарят Боян Николов, скулпторът Георги Георгиев, журналистът Георги Смиленов, акордеонистът Димитър Стойков, скулпторът Кирил Шиваров /посмъртно/, шахматистът Левон Минасян, треньорът по волейбол Ставри Христов и народната певица Соня Кънчева /посмъртно/.

По време на представянето на предложенията възникна идеята в статута за удостояване с почетното звание да се заложи срок за хората, които се награждават посмъртно, за да не се стигне до номиниране на личности от дълбокото минало.