Изобретател, спортисти и музиканти предложени за почетни граждани на Варна
Изобретател, спортисти и музиканти предложени за почетни граждани на Варна / снимка: Дарик Варна, архив

Изобретател, спортисти, музиканти, журналист, часовникар и скулптор са предложени за званието „Почетен гражданин на Варна”. Общо деветима души са номинирани, двама от които – посмъртно. Списъкът с имена включва Божил Колев, Боян Николов, Георги Георгиев, Георги Смиленов, Димитър Стойков, Кирил Шиваров, Левон Минасян, Ставри Христов и Соня Кънчева.

Божил Колев(65 г.) е избран за футболист на Варна за XX в. Записал е 373 мача и 74 гола в „А” група за отборите на „Черно море” и ЦСКА”. С екипа на „армейците” става пет пъти шампион. Заема 18-то място в класацията на ФИФА за най-резултатни защитници. За националния отбор има 60 мача и 8 гола, като в 6 от срещите е носил капитанската лента. Като треньор 5 пъти е водил „моряците”. Предложен е от Зоналният съвет на БФС и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище

Боян Николов(84 г.) е човекът, който повече от 70 години се грижи за градския часовник на Варна. От 1943 г. няколко пъти в седмицата изкачва 80-те стъпала до върха на кулата. „Грижата за градския часовник е моя живот. Трябва да имаш сърце. Трябва да имаш желание, отговорност за тази работа", споделя пред Дарик Николов. Освен него само още двама майстори са поддържали часовника от неговото монтиране преди 125 години. Вършили са това безвъзмездно или срещу символично заплащане. Боян Николов е номиниран от варненски общественици.

Георги Георгиев е роден във Варна, но от дълги години живее и работи в Канада. По професия той е скулптор, но зад Океана е известен като изобретател на футуристичните велосипеди. През годините те чупят редица световни рекорди, развивайки скорост над 100 км/ч. Компанията на Георгиев носи името на родния му град и произвежда още различни модели иновативни велосипеди, които са предназначени за инвалиди и трудно подвижни хора. Предложен е за отличието от инициативен комитет.

Георги Смиленов е журналист, оператор и режисьор, работил дълги години в РТВЦ-Варна. Автор е на повече от 25 документални филма, посветени на личности и събития от историята на морския град. Номиниран е от инициативен комитет.

Акордеонистът Димитър Стойков(83 г.) е предложен от инициативен комитет за почетен гражданин на Варна заради приноса му към българския фолклор. Има издадени 15 плочи, 8 аудиокасети и 4 диска с народна музика Роденият във варненското село Здравец Стойков е почетен гражданин на Аврен и носител на орден „Кирил и Методий” – втора степен.

Инициативен комитет предлага със званието почетен гражданин посмъртно да бъде удостоен скулпторът Кирил Шиваров (1887–1938). Той е автор на емблематични за Варна творби като фонтана на сирените в Морската градина, паметника „Аспарухов воин”, паметника на граничаря, портал-паметника на бившите казарми във Варна, композиции на фасадите на Икономическия университет и на редица сгради, обявени за паметници на културата. Дело на Шиваров са още статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет и лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Скулпторът загива при нещастен инцидент по време на работа по украсата на Съдебната палата в София.

Левон Минасян(90 г.) е най-възрастният действащ шахматист в света. Номиниран е от редица организации и дружества заради развитието на този спорт във Варна. Минасян е участвал като доброволец във Втората световна война. Бил е международен съдия на ФИДЕ и ръководител на спортни дружества.

Треньорът Ставри Христов(80 г.) е предложен за почетен гражданин заради приноса си в развитието на женския волейбол. Много от неговите възпитанички са стигали до националните отбори в различните възрастови групи. Номиниран е от Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и спортни съдии, Българската федерация по волейбол и ОСК „ЖСК-Спартак” Варна.

За принос към българския фолклор посмъртно е номинирана народната певица Соня Кънчева (1929–2006). Тя има записани 270 песни. Сред емблематичните са Теньовата стара мама“, „Янкин брат Янки думаше“, „Манучкината майчица“, „Любе, любе, първо любе“, „Я обядвай, мамо“.

Публичното обсъждане на номинираните за званието „Почетен гражданин на Варна” е насрочено за 16 юли от 12 ч. в сградата на местната община.

Почетните граждани на Варна са над 100. Сред тях са Георги Димитров, Юрий Гагарин, Георги Иванов, проф. Панчо Владигеров, Райна Кабаиванска, Нешка Робева и Иван Абаджиев. След смяна на името на града от Варна на Сталин през 1949 г. за първи почетен гражданин на преименувания град е провъзгласен самият Сталин.