Потвърдиха ареста на двама наркопласьори
Потвърдиха ареста на двама наркопласьори / netinfo
Бургазлиите Иван Георгиев на 26год. и Пламен Тенчев на 22год., обвинени, че като участници в организирана престъпна група, създадена да разпространява наркотици във Варна, проникнали с взлом в чуждо жилище и упражнили насилие спрямо мъжа, който го обитавал, ще си останат в ареста, след като Варненският окръжен съд отказа да уважи молбите им за изменение на мярката им за неотклонение в по-лека. Двамата са в ареста от 21 април тази година заедно с варненеца Александър Бондоков, съобщават от пресслужбата на Съдебната палата.

Задържането на двамата стана след като през нощта на 17 април проникнали с взлом в жилището на С. С. от Варна и упражнили насилие спрямо него. Групата нахлула въоръжена до зъби - бухалки, ножове, пистолет с бойни патрони, маски и латексови ръкавици. Пребили мъжа и дори се готвили да заснемат наказателната си акция. Според обвинението целта на "разправата" с провинилия се С.С. била установяването на монопол на пазара на наркотици във Варна. Соченият за ръководител на престъпната група Сабин Кирилов бе задържан месец и половина по-късно и то след като беше обявен за общодържавно издирване. Според първоначалната версия на обвинението Кирилов ще бъде разследван и като поръчител на "наказателната акция" в дома на пострадалия.

От разпитите на свидетелите и другите доказателства може да се направи обосновано предположение, че Иван и Пламен са извършители на престъпленията, за които се разследват. Иван е осъждан през 2005 година за участие в организирана престъпна група на 2 години и половина затвор. През септември миналата година той излязъл от затвора, след като изтърпял и 3 годишна присъда за наркопрестъпление. Според съда младият мъж демонстрира трайна нагласа да участва в престъпни групи и има опасност ако е на свобода да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпно деяние.

Същият риск има и за Пламен, който въпреки чистото си съдебно минало, ще остане в ареста заради високата обществена опасност на престъпленията и тежестта на наказанията, които законът предвижда за тях.