Половината от бюджета на Фонд Култура вече е разпределен
Половината от бюджета на Фонд Култура вече е разпределен / Дарик Варна, архив

Малко над 1 млн. лв. е бюджетът на общинския фонд „Култура“ за тази година. Почти половината от тях вече са разпределени, предстои втора сесия, за която все още може да се кандидатства, обясни в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик Даниела Димова – шеф на комисията по култура към ОбС Варна.

Сумата на фонд „Култура” е била редуцирана след предложението тя да бъде в размер на 1,2 млн. лв., каза в ефира на Дарик Даниела Димова - шеф на ресорната комисия и директор на ТМПЦ-Варна.

11-членно жури оценява проектите, а стремежът е да се отпускат повече средства в направленията „Международно сътрудничество“ и „Публики“, посочи Димова. 100 000 лв. ще отидат целево за възраждане на ансамбъла за народни песни и танци „Варна“.

Финансирането на местния хоров конкурс е намалено от 100 на 75 000 през 2015-та. След приключване на първата сесия по кандидатстване, са одобрени проекти за 423 000. Остатъкът от сумата ще бъде използван за следващите етапи.

„Тазгодишното издание на „София филм фест Варна" беше финансирано с 15 000 лева, а театралният фестивал – с 90 000. Традиционно от 1 до 10 юни варненци ще видят най-доброто от Европа и други континенти“, увери Димова и обясни, че селекцията за театралния фестивал все още не е факт.

И тази година най-вероятно ще стане факт фестивалът за алтернативни сценични изкуства „Вертиго”, който предизвика скандал през 2014-та с една от постановките – Icure на хореографа Иво Димчев.

Поетичният фестивал „Славянска прегръдка” също ще има ново издание, но субсидията за него е намалена от 25 000 на 15 000 лв.