Заради обществен натиск местят скандалния ICure в Галерия ГРАФИТ
Заради обществен натиск местят скандалния ICure в Галерия ГРАФИТ / Вертиго

Спектакълът  ICure, предизвикал полярни реакции сред варненската общественост, няма да бъде показан в Археологическия музей, както беше предвидено. Артистът Иво Димчев се е съгласил да играе в залата на галерия „Графит”, съобщиха за Дарик организаторите на фестивала Vertigo. Представлението ще се проведе утре - 30 ноември, от 19.00ч. Всички закупени билети важат без презаверка.

В профила си във Фейсбук, хореографът е написал:

Сутринта пристигнах от Ротердам, където снощи играх I-cure в големият им театър Ротердам Схаубург. Публиката го прие супер, полoвината го аплодираха на крака. След това имах много приятни разговори с колеги артисти, директори на други театри и редовни зрители. Докато слушах изключително положителните им и емоционални коментари, си мислех на акъла: ех, мили хора, а да знаете, че утре пътувам за моята мила България, където много хора протестират срещу показването на същия този спектакъл... Ако им го бях казал на холандците сигурно никога нямаше да ми повярват. За това и не им го казах, просто ги слушах и им благодарях. За думите им, за културата им, за чувствителността, за уважението. Никой дума не каза за 3 минутната крайно театрализирана секс сцена от час и нещо продължилия спектакъл, говореха най-вече за драматургията, за актьорската игра, за политическата ангажираност на представлението. Разпитваха ме какво ми предстои и т.н. После си тръгнах. Сега съм във влака София-Варна. Преди малко ми се обадиха организаторите на варненския фестивал, че положението вече било нетърпимо и ме помолиха да се съглася да преместят I-cure на друга сцена. Толкова се зарадвах , че ще го преместят... и хората ще се успокоят. България е супер странно място. Казват, имало и по-лошо.

Спектакълът разбуни духовете в морската столица последните дни. Мнозина го отрекоха и заклеймиха, а най-силен беше отпорът срещу намерението той да бъде показан в Музея. Музейни работници се обявиха против представлението. Последва контра-писмо от ръководството на Регионалния исторически музей, в което беше подчертано, че не всички са против и няма нищо лошо спектакълът да бъде изигран именно там. В последния момент обаче организаторите на Вертиго решиха да успокоят духовете и да сменят мястото.