Паркирането в синя зона -  2 лева за първия час
Паркирането в синя зона - 2 лева за първия час / netinfo
Два лева ще бъде първоначалната такса за паркиране в така наречените „сини зони” във Варна. За всеки следващ час пък ще се плаща по лев, реши на днешното си заседание общинската комисия ”Финанси и бюджет”.

Максималното време за престой в „сините зони” ще бъде 3 часа, след което ще се плаща глоба, определиха съветниците. Правилата за паркиране предстои да бъдат определени със специална наредба. Създаването на платените места за паркиране по улиците цели облекчаване на трафика, както и предоставяне на възможност на гражданите да оставят колите си в удобни за тях райони.

Нов лицензионен режим предстои да бъде въведен за таксиметровите автомобили. Шофьорите на жълти коли ще трябва да разполагат с комплект от 2 стикера, за издаването на които ще се плаща 15 лева. Лепенките ще се дават заедно с разрешителното за таксиметрова дейност, което ще става до 5 дни след подаване на молбата.

Промените са регламентирани с нова точка в наредбата на Министерството транспорта, отнасяща се до този вид превози. Целта е да се ограничат нелегалните таксита. От комисията по финанси и бюджет обаче не определиха срок, в който таксиметровите коли трябва да бъдат облепени с новите стикери.