/ live.varna.bg
Пластика „Звездоброецът“ бе открита от кмета на Варна Иван Портних и от автора проф. Венелин Божидаров. „Това е символ на вечния човешкия стремеж съм звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптора на 50-та годишнина на НАОП „Николай Коперник“! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция „Култура и духовно развитие“ за добрата работа!

Нека както "Рибарят и златната рибка" носят усмивки на хората, така и "Звездоброецът" да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем. Нека го пазим!“, заяви при откриването кметът.

„Една скулптора се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор и на пластиката Рибаря и златната рибка. 

„Когато Венелин Божидаров моделирал своя звездоброец, той самият не е знаел за къде точно го прави. Преди няколко години  го видял в мислите си, усетил непреодолимо желание да го създаде и го създал такъв, какъвто го виждате – отправил бронзовите си очи към звездното небе.

По-късно проектът премина успешно през Експертния съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ и със средства от Община Варна бе реализиран“, сподели Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.

Благодарност за подаръка и за доброто сътрудничество с Община Варна отправи Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник“. Сред гостите на събитието бе ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев, културни дейци, астрономи от обсерваторията.