/ ThinkStock/Getty Images
Варненският окръжен съд разгледа искане за предаването на 48-годишен германец на властите в Германия, съобщиха от магистратурата.

Мъжът е обявен за международно издирване с две европейски заповеди за арест, свързани с изтърпяване на присъди за пране на пари. Едната заповед е на Районния съд в Тиргартен. Тя е свързана с присъда, постановена през 2017 година.

Хванаха издирван мъж от властите в Чехия на „Гюешево“

Издирваният германец е бил осъден на три години затвор за извършени девет престъпления. Той е признат за виновен, че като управител на фирма през 2016 г., е предоставил банковата си сметка за получаване на средства, придобити по измамен път.

Втората европейска заповед за задържането му е издадена от прокуратурата на Берлин. Тя е от 2020 г. и е заради подлежаща на изпълнение присъда на Областния съд в германската столица, отново за пране на пари. Там на подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода от две години и три месеца. 

Варненският окръжен съд намира, че мъжът трябва да бъде задържан под стража, за да бъде обезпечено изпълнението на Европейските заповеди за арест, иначе има риск да се укрие или да извърши друго престъпление.

Оставането му в ареста ще продължи до фактическото му предаване на германските власти. Определението на Варненския съд може да бъде обжалвано в тридневен срок.
БТА