/ iStock/Getty Images
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на община Варна Пейчо Пейчев и изпълнителният директор на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна Злати Златев подписаха договор за модернизиране на градския транспорт в общината, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. 

Общинският съвет даде зелена светлина на проекта за новите електробуси

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 85,4 млн. лв. ОПОС осигурява 70 млн. лв. По проекта ще бъдат закупени 60 нови електрически автобуса за нуждите на обществения транспорт на община Варна.

Предвижда се доставка и монтаж на 60 станции за бавно зареждане на автобусите и една станция за бързо зареждане. С изпълнението на проекта количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) с източник транспортът ще се намали с 1 тон на годишна база.

Ани Николова: Община Варна изпълнява проекти за над 151 млн. лв.

Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за над 340 000 жители на община Варна. Срокът за изпълнение на дейностите е 39 месеца.

Министър Димов подписа и договор за подобряване качеството на атмосферния въздух в Бургас чрез модернизиране на обществения транспорт в общината. Подписването се състоя с изпълняващия длъжността кмет на общината Йорданка Ананиева и управителя на „Бургасбус“ ЕООД Петко Драгнев.

Община Варна подаде проектно предложение за закупуване на 60 електрически автобуса за градския транспорт

По проекта ще бъдат доставени нови 56 електрически автобуса, зарядни станции и допълнително оборудване към съществуващите системи за управление на обществения транспорт.

С изпълнението на мерките по проекта количеството ФПЧ10 ще се намали с близо 4 тона годишно, което ще подобри екологичните характеристики за 208 000 жители на Бургас.

Увеличават фонд „Работна заплата“ в „Градски транспорт“ ЕАД

Общата инвестиция е над 82 млн. лв., като ОПОС предоставя безвъзмездно 65 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца. Към момента по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ са сключени 8 договора за модернизиране на градския транспорт за общо 463 млн. лв., осигурени от ОПОС. 
БГНЕС