Пламен Димитров и Иван Портних
Пламен Димитров и Иван Портних / Община Варна
Минимум с 10% всяка година – от 2020 до 2022 г. включително

Проектоспоразумение между Община Варна и „Градски транспорт“ ЕАД предвижда увеличаване на фонд „работна заплата“ минимум с 10% всяка година – от 2020 до 2022 г. включително. Това договориха днес кметът Иван Портних и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Решението е резултат от добрия диалог със социалните партньори и поредна стъпка за подобряване на обществения градски транспорт във Варна. Така гарантираме по-добри условия на труд, сигурност и мотивираност на служителите, а от друга страна – по-качествена обществена услуга“, заяви по-късно пред журналисти кметът Иван Портних. Той припомни, че общината последователно работи за развитието на сектора – с трансформирането на линиите, които вече 100% се обслужват от общинската фирма, с обновяване на подвижния състав. „85 нови автобуса, 30 нови тролейбуса се движат по улиците на Варна, а вчера подадохме апликационната форма за закупуване на нови 60 електрически автобуса по ОП „Околна среда“. Това са част и от мерките за подобряване качеството на въздуха в града“, допълни кметът. Той допълни, че очаква до средата на септември да бъде подписан окончателно договора между общината и управляващия орган на програмата, след което ще бъде стартирана процедура по избор на доставчик на новите електробуси, както и за избор на изпълнител за изграждането на зарядните станции. „Следващата седмица ще предложим и промени в наредбата, определяща цените на абонаментните карти за градския транспорт, които също ще бъде в полза на потребителите“, каза още Иван Портних.

„Благодаря на кмета за активното партньорство, което бе през целия мандат. Новото проектоспоразумение е изключително сериозен ангажимент, който ние високо оценяваме. Защото това е тригодишна визия, касаеща доходите на хората. Увеличение на фонд работна заплата от поне 10% трябва да бъде приемано в началото на всяка календарна година, не по-късно от 1 март, като начинът на разпределяне на средствата ще бъде уточняван в съответните колективни трудови договори“,  заяви Пламен Димитров, лидер на КНСБ.  

„София и Варна са пример как диалогът може да води до реални резултати. Качествената услуга е пряко свързана с привлекателните работни места, когато хората са мотивирани, като условия на труд и заплати, резултатите не закъсняват“, заяви Екатерина Йорданова, която отговаря за сектор „Транспорт“ в синдиката. По нейни данни в момента в „Градски транспорт“ ЕАД работят около 1030 души, а средната заплата е 1100 лв.

„Предвид важността на темата и желанието ни да осигурим сигурност на работещите в общинското дружество, подобряване на обществената услуга, както и пресичане на външни опити за поддържане на напрежение във фирмата, се ангажирам да поставя въпроса максимално бързо на заседание на Общинския съвет, в рамките на този мандат, след спазване на съответните процедури. Надявам се на широка политическа подкрепа“, заяви Тодор Балабанов, председател на Общински съвет - Варна.