Определят визията на зоната около Морска гара чрез международен конкурс
Определят визията на зоната около Морска гара чрез международен конкурс / снимка: Пристанище Варна

Предстои обявяване на международен конкурс за проектиране на визията на зоната около Морска гара. Това обяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че конкурсът вероятно ще бъде обявен наесен, съвместно с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Така ще бъде дадена възможност за превръщане на Варна в целогодишна туристическа дестинация. Първите стъпки по цялостна социализация на района се харесват на варненци, а вчерашният ден бе ярка илюстрация за нуждата от цялостна социализация на зоната, отбеляза Портних.

Според кмета да се товари жито в центъра на града е икономически неизгодно, а щетите от тази дейност за градската инфраструктура са в пъти по-големи от печалбата от тази пристанищна дейност в годишен план.

Утежнява се и трафикът. За да бъде натоварен един кораб, какъвто има днес на порт Варна-Изток, са ангажирани около 1000 тира, които минават по улиците и задръстват движението. Това води и до вредни емисии във въздуха и запрашеност на града, изтъкна още варненският кмет.

Варна по примера на Барселона

Когато старото пристанище започне да пречи на града, се премества на друго място, а зоната се социализира и се превръща в част от градската среда. Така се превръща във визитната картичка на града. Подобен процес е протекъл в стотици морски градове, а Барселона е любим пример за това, посочи Портних.

„Помните какво имаше преди в тази зона. Имаше едни тенекиени бараки, едни катакомби и лабиринти, които, като спре круизен кораб, отвисоко хората от луксозните си каюти виждаха едно безумие отдолу, които по никакъв начин не ги мотивираше да слязат и да посетят града ни, защото си мислят, че целият ни град е такъв", коментира кметът на морската столица.