Окончателно: Фитнесът на Марешки на Кабакум остава на два етажа
Окончателно: Фитнесът на Марешки на Кабакум остава на два етажа / Dnevnik.bg

Варненският административен съд отмени заповедта на кмета на Варна за демонтиране на втория етаж на фитнеса на Веселин Марешки, който се намира на плаж „Кабакум север 2”.

Административното дело е образувано по жалба на съпругата на аптечния бос Светлана Марешка. Според нея преместваемият обект заема площта, посочена в разрешението за поставяне, а при издаването на заповедта са допуснати редица нарушения.

И според съда в заповедта не са налице мотиви, няма „индивидуализации на конкретните фактически съображения“, които да обосноват произнасянето на административния орган.

„Административният орган се е задоволил с препращане към общи разпоредби на различни нормативни актове без да индивидуализира фактически основания по премахване на преместваемия обект.

Съществува вътрешна нелогичност и противоречивост на основанието за издаване на заповедта и съда е поставен в невъзможност да извърши надлежен контрол за законосъобразност“, уточняват от пресслужбата на съда.

Според действащата общинска наредба няма въведено изискване за височина на преместваемите обекти. След като няма нормативно ограничение за височината на въпросните обекти, поведението на жалбоподателя не може да се квалифицира като противоправно.

Община Варна е постановила недействителен административен акт и той следва да се отмени с произтичащите от това  законни последици, допълват от съда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.