Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен
Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен / Дарик Варна, архив
Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен
56079
Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен
  • Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен

Около 485 000 щъркела се очакват да прелетят над България тази есен на път за Африка. Това каза пред Дарик Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. От природозащитната организация са разположили 16 наблюдателни пункта – 4 в Северна България и 12 в южната част на страната, и в момента броят прелитащите птици, както щъркели, така и пеликани и по-редки видове.

Пикът на миграцията на щъркелите обикновено е в този период. „Вчера, днес, утре са дните, в които преминават по-голямата част от щъркелите над българското Черноморие“, каза специалистът и допълни, че първите птици по принцип тръгват на юг около 10 август.

80% от белите щъркели на планетата прелитат над България

Петър Янков обясни, че над черноморското ни крайбрежие прелитат повече от 80% от всички бели щъркели на планетата.

„Белият щъркел е разпространен главно в Европа на две големи петна. Едното е около Испания и Франция, а другото – много по-голямото,  е от Германия до Урал. Всички щъркели от втория ареал минават през България. Те се събират като в пясъчен часовник, точно така изглежда прелетният им път, а най-тясната част на този часовник е при Бургас“,  обрисува картината Янков.

Около половин милион щъркела ще прелетят над България тази есен
netinfo
Петър Янков на терен

Ято щъркели може да достигне дължина 20 км

Той разкри, че има ята с по 20-25 хиляди щъркелa едното. Преди години от Българското дружество за защита на птиците са правили проучвания, като се използвали един от радарите на летището в Бургас. „С помощта на устройството успяхме да измерим дължината на едното ято, която беше около 20 км“, добави той.

Щъркелите летят само през деня. За да прелитат големи разстояния, използват реещ полет и топлите възходящи въздушни течения, наречени термали. „Тези потоци при нормално време се появяват около 9-9.30 часа и изчезват около 16-16.30 часа. В горещи дни като  понеделник и края на миналата седмица ятата се вдигаха и по-рано - около 8 часа. Средната им скорост е около 40 км/ч. Това означава, че те изминават около 300-320 км на ден при хубаво време“, уточни д-р Янков. По тази причина е много важно да се съхранят местата, където те могат да почиват, подчерта орнитологът.

Казваме довиждане на последните щъркели на 15 септември

Последните щъркели се очаква да поемат към Африка около 10-15 септември, но миграцията им много зависи от времето.  „В момента е много лошо време за тях, тъй като има изключително силен вятър. В понеделник почти нямаше миграция на щъркели. Знаем, че вчера през Северна България са минали 24 000 щъркела, които трябва да дойдат в южната част на страната, и все още ги чакаме. Това означава, че вятърът ги е спрял, те са се настанили в някоя нива и очакват подобрение на времето, за да продължат напред“, сподели малко преди обяд Петър Янков.

На величествена гледка станаха свидетели жителите на варненския квартал „Виница” преди залез слънце в понеделник. Стотици щъркели близо час кръжаха над града и бяха наслада за окото за местните хора, вперили поглед в небето. Виничани, които от 30 години живеят в квартала, споделиха пред Дарик, че през годините са виждали прелитащи ята, но толкова много щъркели на едно място и да нощуват тук - никога.