"На територията на Варненски регион за периода има регистрирани епидемиологично свързани случаи на заболявания в Професионална гимназия за химични и хранителновкусови технологии Д. И. Менделеев. Това съобщи на брифинг д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция в града.

Кацаров за обвиненията, че не носи маска: Може да се занимаваме с всякакви глупости

В училището са установени случаи на коронавирус при петима преподаватели и един служител по поддръжка. Д-р Михайлова посочи, че епидемиологично свързани случаи на заболявания от COVID-19 са регистрирани и на два кораба.

Единият случай е на моторен кораб, намиращ се в КРЗ “Одесос”, пътуващ под малтийски флаг, а вторият на моторен кораб, намиращ се на рейд Варна, пътуващ под флаг "Острови Ман". На първия кораб от общо 19 души екипаж са заболели 3-ма. Корабът е бил на ремонт в КРЗ “Одесос” от 16-ти август. На 25-ти август екипажът на кораба се сменя.

Положителните лица сред екипажа, както и контактните са поставени с предписания на РЗИ – Варна в изолация в каютите си на борда на кораба, като 7-ми септември са преместени в хотел в к.к. „Албена“. Направена е дезинфекция на кораба.

Проф. Ива Христова: По какво се различават Делта и Алфа вариантът на COVID-19

Епидемиологично свързани случаи на заболявания от COVID-19 са установени и на втория кораб, намиращ се на рейд Варна, пътуващ под флаг "Острови Ман". Касае се за 14 положителни лица - членове на екипажа от общо 20 души.

Корабът е бил на ремонт в КРЗ “Одесос” до 22-ри септември, след което излиза на рейд. Положителните лица сред екипажа, както и контактните са поставени с предписания на РЗИ - Варна в изолация в каютите си на борда на кораба.

По информация на техническия директор в КРЗ “Одесос” няма заболели или положителни за COVID-19 работници. Останалите институции, ангажирани в граничния контрол на пристанищата на арна, са уведомени за взетите мерки чрез вписване в Информационната система за електронен документооборот на корабите, а ГКПП - Варна и корабния агент - и по телефона.
Агенция "Фокус"