Обсъждат добива на шистов газ на форум във Варна
Обсъждат добива на шистов газ на форум във Варна / zday2010.org

Добивът на шистов газ и съхранението на въглероден двуокис в земните недра ще бъдат част от темите, които ще бъдат обсъдени на ежегодното събитие Z-Day. Варна е един от градовете, в които то ще бъде отбелязано.

Z-Day се провежда през март в над 70 държави и 400 града по света. Събитието се организира от координатори и активисти на движението Цайтгайст, а основната му цел е да запознае обществото с идеите и дейността на движението.

По време на Z-Day тази година ще бъде направен кратък обзор на развитието на човечеството в миналото, проблемите, пред които е изправено в настоящето, както и възможностите за развитие в бъдещето. В лекциите ще бъдат разгледани отделни аспекти от световната политика и икономика, както и енергетиката с оглед на възможностите за реформи и потенциала на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб. Ще бъдат разгледани и актуални за България теми като добива на шистов газ, добива на газ от въглища и съхранението на въглероден двуокис в земните недра.

Организаторите са подготвили видео презентации, лекции на общественозначими теми, както и отворени дискусии, в които ще могат да вземат участие всички присъстващи.

Началото е в 17,30 часа, а мястото - хотел до ЖП гарата.