Община Варна останала без имоти за продажба
Община Варна останала без имоти за продажба / DarikNews.bg, архив

Заложената в бюджета на Варна сума от сделки с недвижими имоти няма да бъде изпълнена, заяви в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик Валентина Софрониева, председател на комисията по „Собственост и стопанство“. Досега приходите са в размер на 700 000 лв, а планираните са 5,6 млн. лв.

Общинските имоти във Варна, които могат да бъдат обявени за продажба, все повече намаляват и вече се предлагат предимно терени в околностите на града. Общината има амбициите държавата да й прехвърли собствеността на парцели, намиращи се в областта. Процедурата засега е в начален етап.

„Имотите в града все повече намаляват и това се вижда от решенията ни за търгове - вече продаваме и земеделски земи. В един момент община няма да има никакви приходи от сделки с имоти“, коментира Софрониева.

Според нея предложението за продажба на близо 2 дка от двора на Окръжна болница на фирмата „Варнафарма холдинг“, чийто управител е съпругата на Веселин Марешки, е законосъобразно. Софрониева счита за коректна и цената от 268 020 лв. без ДДС  или 136 лв на кв. м. Пазарната оценка е правена миналата година и вече е изтекла, поради което е необходимо изготвянето на нова. Статутът на парцела е променен от публична в частна общинска собственост през 2011 г. по предложение на тогавашния кмет Кирил Йорданов, каза още Софрониева.

Управителите на Онкодиспансера и на ДКЦ 4 се опасяват, че след продажбата на парцела, на който вече има изградена сграда, може да бъде затруднен достъпът на линейки и автомобили до двора на болница. Техните становища ще бъдат изслушани от членовете на комисията по „Собственост и стопанство“ на следващо заседание.