Нова апаратура ще заработи в ДКЦ-Чайка
Нова апаратура ще заработи в ДКЦ-Чайка / снимка: ДКЦ - Чайка

Лечебното заведение ще разполага със съвременен мамограф, имунохимичен анализатор и автоматизирана система за извършване на имунологични изследвания, които ще спомогнат за ранната и прецизна диагностика на широк набор от социално значими заболявания.

Системата за имунологични изследвания е без аналог в тази част на страната. От здравното заведение очакват пациенти от цяла Североизточна България, в т.ч. и засилен обмен с всички здравни заведения от Варна и региона.

Досега специалистите бяха принудени да изпращат проби до София за осъществяване на такава диагностика.  С наличието системата тези изследвания ще се ускорят средно с около седмица, като едновременно с това значително ще се намали тяхната цена. Тази апаратура е уникална, особено при изследването на автоантитела за ревматологичната диагностика, и няма алтернатива в нито една лаборатория в доболничната помощ.

Допълнително с придобиването на имунологичен анализатор и  мамограф ДКЦ-Чайка ще се нареди сред водещите здравни заведения, които предлагат интегриран комплекс от най-висок клас лабораторни изследвания.

Представянето на новото оборудване е в 12 часа. Специално за събитието във Варна пристига доц. Борислав Великов - бивш председател на Народното събрание.