Норвегия осигурява стипендии за наши студенти там
Норвегия осигурява стипендии за наши студенти там / netinfo
Кралство Норвегия има идея да открие фонд за стипендии, от който да се възползват и български студенти. Това разкри посланикът на страната у нас Тове Скарщейн на среща с кмета на Варна Кирил Йорданов. Така българските студенти и кандидат-студенти ще могат да кандидатстват в норвежки университети, като средствата от фонда ще подпомагат повишаването на квалификацията им.

В повечето норвежки университети се преподава на английски, което допълнително може да улесни кандидатите да не учат задължително норвежки език, обясни посланик Скарщейн.

Норвегия не ограничава българите, търсещи си работа в скандинавската държава. За целта обаче желаещите трябва да преминат през няколко процедури. През миналата година в Норвегия са били издадени 1500 разрешителни за работа на български граждани, посочи норвежкият дипломат.

Варна прилича много на норвежкия град Ставангер. Двата града, които са морски пристанища, си приличат по динамиката, с която се развиват. Затова могат да си сътрудничат в областта на морския бизнес, образованието и спорта, подчерта г-жа Скарщейн. В Ставангер с радост биха споделили организационния си опит, предвид факта, че в момента норвежкият град е културна столица на Европа, за каквато кандидатства и Варна.

Сред градовете, с които Варна си сътрудничи тясно, са Генуа, Лион, Одеса, Санкт-Петербург, немския Рощок, гръцкия Пирея и китайския Нинбо. На последното общинско заседание местните парламентаристи дадоха съгласие Варна да се побратими именно със Ставангер, както и с Новосибирск, Ливърпул, и Барселона.