Намериха 43 нарушения в работата по срутения хотел Вероника
Намериха 43 нарушения в работата по срутения хотел Вероника / снимка: БГНЕС, архив

Установени са 43 нарушения и са съставени 26 акта след края на проверката от Главната инспекция по труда по случая в хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден", пише "Дневник". "Нарушения са допуснати от всички участници в инцидента", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на днешния парламентарен контрол.

Според Калфин една от основните причини за срутването на хотела на 8 април, при което загинаха четирима работници, са непредвидени строителни дейности като ръчно унищожаване на части от сградата, при това от хора без съответната квалификация и договори и без напътствия как да извършат безопасно работата. "Контролните органи установиха, че има сложна система за работа на строителните етапи при различните видове строителна дейност", коментира Калфин.

"Главна инспекция по труда прави целеви проверки по всички строежи. В момента се засилва дейността по строителството и там става въпрос за редица нарушения. Когато не се спазват правилата всеки трябва да носи съответната отговорност. Това може да стане и по сегашното законодателство", ", каза още вицепремиерът Калфин.

Веднага след инцидента той обяви, че ще настоява ГИТ да налага сериозни санкции за работодателите, които не спазват трудовото право, а тези, които доведат до смърт на работници с пренебрегването на задълженията си по безопасността на труда, ще предложи да бъдат вкарвани в затвор.