Намалили присъдата на кап. Собаджиев заради добро поведение
Намалили присъдата на кап. Собаджиев заради добро поведение / netinfo

Административни пречки бавят завръщането на осъдения в Панама Светлозар Собаджиев. Корабът, на който той беше капитан – MAAS TRADER, бе задържан на 28 март 2011 година в порт Кристобал, а на борда му бяха открити около 170 кг. кокаин. Морякът беше осъден на 120 месеца затвор. Заради добро поведение и изучаване на испански език присъдата е била намалена на 80 месеца, съобщи за Дарик кап. Димитър Димитров – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на морските капитани.

Светлозар Собаджиев вече е излежал 4 години в панамския затвор, остават му още 2 години и половина лишаване от свобода, които трябва да изтърпи у нас.

„В момента се изчакват документи, които трябва да излязат от Министерството на външните работи на Панама и чрез тяхното посолство в Мексико да отидат в нашето посолство. Оттам трябва да бъдат препратени в нашето външно министерство, за да продължи процедурата по трансфера му към България“, обясни кап. Димитров. Дори адвокатите не се наемат да кажат в какви срокове може да стане това.

Капитан Собаджиев е в стабилно физическо състояние. Преди около месец е имал здравословни проблеми, но положението е било овладяно.