Процедурни пречки бавят връщането на кап. Собаджиев у дома
Процедурни пречки бавят връщането на кап. Собаджиев у дома / снимка: Фейсбук, архив

Задържаният в панамски затвор капитан Светлозар Собаджиев все още не е получил присъдата си и именно това бави завръщането му в родината. Това съобщи председателят на Българската асоциация на морските капитани Димитър Димитров. Морякът, който бе задържан в Панама през март 2011 година, трябва да лежи още 80 месеца в затвора “Ла Хоя”. Корабът, на който той беше капитан – MAAS TRADER, бе задържан на 28 март 2011 година в порт Кристобал, а на борда му бяха открити около 170 кг. кокаин.

Проблемът е в процедурните хватки на панамската правосъдна система. Капитан Собаджиев е получил уверението на Министерството на външните работи, че веднага след обявяване на присъдата ще започне процедура по трансфер.

„Тя вече трета седмица се отлага. Трябваше да бъде обявена на 6 юни, след това се отложи за 20-ти и сега чакаме. Консултирали сме се с адвокати, но досега не можем да стигнем до категорично мнение как трябва да бъде обявена присъдата“, обясни капитан Димитров.

Всичко необходимо е изпълнено от страна на Външно министерство. Документ, съдържащ присъдата, е преведен от ведомството и изпратен на панамската правосъдна система по дипломатическите канали, увери капитанът.

По негови думи Светлозар Собаджиев е в стабилно здравословно състояние. Той няма намерение на обжалва присъдата си не защото се счита за виновен, а заради дългите и тежки процедури.

Продължава набирането на средства в помощ на моряка. Към момента по сметката му има около 620 долара, а месечната издръжка на капитана в затвора е 200 долара, които се изпращат от България.

Утре във Варна ще бъде отбелязан Денят на моряка. Честванията му са започнали още от началото на годината с редица конкурси. 15 процента от заделените средства за награден фонд вече са приведени по сметката в полза на пострадалите в „Аспарухово“.