На театър, опера и кино през седмицата
На театър, опера и кино през седмицата / Дарик Варна, архив

Варненският драматичен театър ще предложи на своята публика пет постановки тази седмица.

Актьорите Михаил Мутафов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева, Милена Кънева, Валентин Митев и Петя Янкова ще влязат в роли под режисурата на Пламен Марков в спектакъла „Ретро“ по Александър Галин, който ще бъде игран във вторник от 19:00 часа на сцена Филиал.

В същия час и на същата сцена, но в сряда, ще бъде представен авторският спектакъл на Милена Кънева и Христо Колев по текстове на Александър Гелман „Двама на пейката“.

Ден по-късно - в четвъртък, на Основната сцена на Варненския театър гостува Русенският „Сава Огнянов”. Актьорите Герасим Георгиев – Геро, Виттория Николова, Петя Венелинова и други, ще изиграят „Сирано дьо Берджерак“ от Едмон Ростан. Постановката е на Бина Харалампиева.

По същото време на сцена Филиал любителите на театъра могат да гледат Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Стоян Радев и други, в постановката на Пламен Марков „Брак по принуда и рогоносец без рога“ от Жан Батист Молиер.

Комедийната приказка на режисьора Георги Михалков „Глупаци“ по пиесата на Нийл Саймън ще бъде играна в петък от 19:00 часа.

Театър можете да гледате и във Фестивалния и конгресен център. На 27 и 28 януари Димитър Бакалов ще представи моноспектакъла „Шегите, които Бог си прави“ и авторската си постановка „Преди и сега“.

„Професия лъжец“ ще се играе в сряда от 19:00 часа на сцената на Кукления театър. Представления ще има и за най-малките. В събота в 11:00 започва постановката „Сиводрешко и Бързобежко“, а в същия час в неделя - „Приказка за пеещото дърво“.

Ценителите на оперното изкуство могат да освободят вечерта си във вторник, когато под диригентството на Борислав Иванов, от 18:00 часа на Основна сцена ще има Оперна гала. Световноизвестната „Кармен“ от Жорж Бизе е предложението на Варненската опера за релаксиращ край на седмицата. Тя ще бъде представена от 18:00 часа в петък.

За феновете на киното Фестивалният комплекс предлага премиерния филм на Великобритания „Легенда“. Можете да го гледате във вторник и сряда в зала „Европа“ от 18:00 и 20:15 часа. В главната роля ще видим Том Харди.  „11-ТИ „А“ на режисьора Михаела Комитова ще бъде излъчван от петък до неделя. През седмицата очаквайте и чуждите ленти „Момичето от Дания“, „Моята майка“, „Дийпан – съдбата на бежанеца“ и премиерния филм на Белгия, Франция и Люксембург „Съвсем нов завет“.

В петък във ФК започва „Менар филм фест Варна“. До 7 февруари публиката ще види кино заглавия от Иран, Египет, Ливан, Палестина, Великобритания, Франция и Мароко.

През седмицата филми ще има и за децата. Събота и неделя те ще имат възможността да гледат две германски продукции. Игралният „Сестрите вампирки 2: Прилепи в стомаха“ ще се излъчи от 14:00 часа на 30-ти и 31-ви януари, отново във Фестивалния комплекс. В двата дни, но от 16:00 часа за малките зрители е прожекцията на игрално-анимационния филм „Петсън и Финдъс“.